Pod koniec maja 2024 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaktualizowało listę produktów tradycyjnych, a wśród nowości znalazła się prażnica na bretlingach. Ten wyjątkowy przysmak nordy, czyli północnej części Kaszub, stał się 187. produktem z Pomorza zatwierdzonym na liście.
Prażnica na bretlingach, czyli jajecznica na szprotkach, to tradycyjna potrawa, która od pokoleń gości na stołach kaszubskich. Przygotowuje się ją ze świeżych szprotów, jajek, cebuli, ziemniaków i innych dodatków, a jej wyjątkowy smak i aromat zachwyca zarówno mieszkańców Kaszub, jak i turystów.
Kaszubskie określenie brétling pochodzi od dolnoniemieckiego brētling oznaczającego… karasia bądź leszcza. yrazy w innych językach (łotewskim, duńskim, niemieckim, norweskim, szwedzkim, angielskim) pochodzące z tego samego źródła oznaczały i oznaczają już szprota (sprattus sprattus, clupea sprattus). Prażnica to stare kaszubskie słowo oznaczające jajecznicę.
Prażnica na bretlingach. Jak przygotować potrawę?
Pierwszym etapem w przygotowaniu prażnicy na brétlingach jest przygotowanie samych brétlingów. Należy je odgłowić, wypatroszyć, obmyć i pozostawić na pewien czas aby pozbyły się nadmiaru wody. Następnie obsuszone tuszki szprotów należy obtoczyć w mące i smażyć na patelni posmarowanej smalcem lub słoniną aż do uzyskania brązowo-srebrnej barwy. Ostatnim etapem jest zalanie usmażonych wcześniej szprotów roztrzepanymi jajkami z dodatkiem soli, pieprzu i wody. Całość należy smażyć do momentu całkowitego ścięcia się jaj. Dawniej oprócz ryby świeżej do przyrządzenia prażnicy na bretlingach używano również szprota zakonserwowanego przez zasolenie lub szprota wędzonego. Szprot zasolony wymagał krótkiego odsolenia. W tym wypadku jajecznicy nie należało już dodatkowo solić.
Przykładowa lista składników:
- 6 jajek
- 100 g szprotów
- Smalec lub słonina
- Sól i pieprz do smaku
Źródło: pomorskie.eu / gov.pl
ZOBACZ TEŻ: