Ceny artykułów spożywczych rosną, a te nie sprzedane, zamiast trafiać do potrzebujących, często są marnowane. Niemal wszystkie skontrolowane przez inspekcję ochrony środowiska podmioty z województwa pomorskie nie wypełniały zapisów dotyczących przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Przypominamy, że w Wejherowie niewykorzystanego jedzenia niekoniecznie trzeba wyrzucać.
Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska w Gdańsku, w celu zmniejszenie skali powstawania odpadów żywnościowych, przeprowadzili kontrole działalności 17 podmiotów w zakresie przestrzegania przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.
Jak wyjaśniają inspektorzy, „zgodnie z przepisami sprzedawca prowadzący jednostkę handlu detalicznego lub hurtowego o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m2, w której przychody ze sprzedaży żywności stanowią co najmniej 50 procent przychodów ze sprzedaży wszystkich towarów, zobowiązany jest do zawarcia umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności lub wnoszenia opłaty za marnowanie żywności na rachunek bankowy organizacji pozarządowej”.
– Obowiązkiem sprzedawcy, wspólnie z organizacją, z którą zawarł umowę, jest również prowadzenie kampanii edukacyjno-informacyjnych w zakresie racjonalnego gospodarowania żywnością – podkreślają przedstawiciele WIOŚ.
Tymczasem, jak podaje ta instytucja, w 2022 roku kontrole objęły 15 obiektów handlowych oraz 2 organizacje pozarządowe.
– Naruszenia przepisów ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wystąpiły w 15 podmiotach. Polegały one głównie na niedotrzymaniu przepisowych terminów podpisania umów oraz składania sprawozdań z zakresu ustawy – wyjaśniają inspektorzy. – Za brak zawartej z organizacją pozarządową umowy, dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności, przewidziana przepisami kara pieniężna wynosi 5 000 zł. Natomiast kto wbrew obowiązkom nie wnosi na rachunek bankowy organizacji pozarządowej, z którą zawarł umowę, jak również rachunku wojewódzkiego funduszu ochrony środowiska i gospodarki wodnej opłaty, wnosi ją w niepełnej wysokości albo nie wnosi jej w terminie, podlega karze pieniężnej w wysokości od 500 zł do 10 000 zł.
O to, by tak cenna i droga żywność się nie marnowała, ale mogła być wykorzystana przez mniej majętnych mieszkańców, powinien zadbać każdy z nas. Dlatego przypominamy, że w Wejherowie artykułów spożywczych, których nie wykorzystamy, można przekazać do lodówki społecznej, która działa przy wejherowskiej Kolegiacie na Placu Jakuba Wejhera (w tzw. brama miłosierdzia).
Eksperci przypominają, że “każdego roku w Polsce 9 mln ton żywności ląduje w koszu. Tym samym, marnując średnio 235 kg jedzenia na osobę, zajmujemy 5. miejsce w Unii Europejskiej i choć te dane coraz częściej przebijają się do publicznej wiadomości, Święta to niestety czas, kiedy wyrzucamy nawet 2-3 razy więcej żywności niż w ciągu całego roku”.
raz
Fot. Redakcja