Szefowie uznanych restauracji z regionu doceniają kunszt kulinarnych młodych kucharzy z Wejherowa. Młodzież podczas konkursu “Gotuj z VIP-em” udowodniła, że zna się na przyrządzaniu wyśmienitych dań.
W Powiatowym Zespole Szkół nr 3 w Wejherowie odbył się konkurs gastronomiczny pod hasłem „Gotuj z VIP-em”. Tradycyjnie do udziału w przedsięwzięciu zaproszono znane osoby z regionu, m.in. samorządowców, przedstawicieli służb mundurowych, placówek oświatowo-wychowawczych oraz pracodawców. W wydarzeniu wziął udział m.in. wicestarosta wejherowski Jacek Thiel, wójt gminy Wejherowo Przemysław Kiedrowski czy dyrektor Powiatowego Zespołu Kształcenia Specjalnego w Wejherowie Małgorzata Woźniak.
Jak opisują przedstawiciele starostwa powiatowego, dwuosobowe drużyny (VIP plus uczeń) wyłonione w drodze losowania, miały w ciągu 120 minut przygotować tradycyjne danie kuchni polskiej. Zespoły musiały wykazać się nie tylko kunsztem kulinarnym, ale także kreatywnością, pomysłowością i oryginalnością. Kulinarne zmagania oceniało profesjonalne jury m. in. Sebastian Cichy z restauracji „Konci” w Bolszewie.
– Młodzi ludzie są bardzo chętni na takie zmagania kulinarne, bardzo dobrze działają w zespole, bo zawsze powtarzam, że w kuchni nie jest najważniejszy szef kuchni, ale cały zespół. Uczniowie wspaniałe współpracowali i prowadzili w swojej pracowni zaproszonych gości. Rywalizacja była wyrównana mimo to, że to forma zabawy. Brawa dla wszystkich uczestników – nie szczędził słów uznania Sebastian Cichy.
Fot. FB/Powiat wejherowski