Truflą Wejhera – tym specjałem cukiernia Wenta postanowiła uczcić 380. urodziny Wejherowa. To autorska kompozycja cukierników tej znanej i cenionej przez smakoszy firmy cukierniczej.
Wiele miast ma swoje charakterystyczne symbole, desery, czy regionalne potrawy. Wejherowo, odwiedzane przez wielu turystów, do tej pory niczym takim nie dysponowało. Pomysł na flagowy deser narodził się już na początku bieżącego roku. Właściciele cukierni wraz
z pracownikami pracowali nad tym, by ciastko było charakterystyczne, pyszne, ale również trwałe, tak, by można było zabrać je ze sobą, nawet na znaczną odległość, bez obaw, że się rozpłynie.
Od stycznia do maja 2023 roku testowane były różne kształty i składy. Jednym z pomysłów był kształt róży, która znajduje się w herbie miasta oraz różany smak. Jednak okazało się, że taki smak nie wszystkim odpowiada, zaś kształt jest trudny do powielania i utrzymania.
– Ostatecznie zdecydowaliśmy się na kulistą truflę, zaś róża, a w zasadzie cały herb miasta, występuje na kawałku czekolady zwieńczającej deser – mówi Mateusz Wenta, jeden z właścicieli cukierni. – Wierzymy, że trufla przyjmie się, jako słodki symbol Wejherowa.
Ciastko jest naprawdę spore i sycące. Miękka i sprężysta kulka czekoladowa w otoczce z posypki kakaowej waży około 100 g. Słodycz przełamują rodzynki moczone w alkoholu i kandyzowane wiśnie. Deser można zakupić w Cukierni Rodzinnej Wenta na Placu Wejhera.