Między Lęborkiem a Słupskiem, w małej miejscowości Pogorzelice, mieści się karczma o niezwykle uroczej nazwie – Żurawinowa Chatka Zagadka. Prowadzi ją małżeństwo, pani Alina i pan Leszek. W 2021 roku restauracja przeszła totalną rewolucję, nie tylko w kuchni, ale także zmianę wnętrza, nazwy i nowego menu. A to wszystko dzięki Magdzie Gessler, która przeprowadziła Kuchenną Rewolucję.
Karczma Żurawinowa Chatka Zagadka to klimatyczna restauracja z przytulnym wnętrzem, gdzie dominują żywe kolory na ścianach, fototapety oraz lustra. Karta dań przygotowana jest czytelnie i estetycznie, a kolorowe karty zachęcają aby zapoznać się z ofertą lokalu. To wszystko sprawia, że restauracja to świetne miejsce na rodzinny obiad i nie tylko.
Jak sugeruje nazwa, w restauracji króluje żurawina, która jest dodatkiem do dań i deserów. W menu znajdują się dania kuchni polskiej, dania z dziczyzny oraz dania sezonowe. W stałej karcie menu można skosztować min.:
– puszysty i delikatny pasztet z dziczyzny, podawany z pieczywem, chrzanem oraz dodatkiem żurawiny
– zupę grzybową, zrobionych z całych grzybów – borowików. Mocny aromat i smak grzybów, przełamany jest śmietaną i koperkiem. – pieczona karkówka z kopytkami, podawana z aromatycznym sosem
– własnoręcznie lepione pierogi
Specjalnością karczmy są także dania sezonowe, które podawane są w określonych porach roku, ze względu na dostępność świeżych i lokalnych produktów. Specjalnymi potrawami są dania, np. gulasz z jelenia podawany z opiekanymi kluseczkami oraz sałatką. Słodki smak dziczyzny podkręca aromat jałowca. A także: zrazy z dzika, gulasz z dzika, żeberka z dzika czy mielony z jelenia z sosem grzybowym.
Dania sezonowe są podawane tylko w weekendy, czy także w tygodniu?
– Dania sezonowe serwowane są w weekendy, gdzie przygotowywane są z dbałością o szczegóły i proces jaki musi przejść produkt, aby finalnie na talerzu naszych gości – ‘rozpływał się w ustach’. – mówi pani Alina – Na profilowym Facebooku informujemy naszych przyszłych gości co danego dnia serwujemy.
A jakie Pani zdaniem jest danie, które każdy kto odwiedzi karczmę musi spróbować?
– To wszystko zależy od tego co kto lubi, ale myślę że nasze dania z dziczyzny zasmakują każdemu. Nie skromnie dodam, że jeżeli chodzi o zupę grzybową to jest to moje ‘oczko’ i wiem, że jeżeli się jej raz spróbuje, to będzie się chciało wrócić (uśmiech) – dodaje Pani Alina. – Nasze pierogi czy schabowy to również dania, które cieszą się zainteresowaniem naszych gości.
Wszystkie dania jak i zupy, są robione z produktów od lokalnych dostawców?
– Tak, oczywiście. Zawsze stawialiśmy na jakość produktu i wspieraniu lokalnych dostawców. Mięso dostarcza nam sprawdzony dostawca z kaszub i dzięki temu wiem skąd są nasze produkty. A także warzywa czy inne produkty pochodzą od lokalnych dostawców.
Musimy się o to zapytać – czy często goście pytali ‘Jaka jest Magda Gessler?’ 🙂
– Oczywiście że tak, goście pytają nie tylko o to jaka jest Magda Gessler, ale także o to jak wyglądało kręcenie programu czy jak się nam osobiście oglądało. Odpowiedź jest zawsze taka sama. Ze wzruszeniem oglądaliśmy emitowany odcinek, ale także z wielkim uśmiechem, bo to była naprawdę wielka i piękna przygoda. A jeżeli chodzi o Magdę Gessler to nigdy wcześniej nie poznaliśmy tak wyjątkowej osoby, która swoją wiedzą i zaangażowaniem robi tak wspaniałe rzeczy, a do tego jest ciepłą osobą.
Ciasto drożdżowe ze śliwką i konfiturą żurawinową jest w stałej ofercie, ale można także trafić na inne smaki. Czy przepisy na drożdżówki i inne ciasta to autorskie przepisy czy rodzinne przepisy?
– Ciasto drożdżowe ze śliwkami i konfiturą żurawinową otulone bitą śmietaną, jest w karcie cały czas. Jeżeli chodzi o inne drożdżówki czy ciasta, to przepisy mamy własne i z rodzinnego ‘zeszytu’, które moderizujemy. Piekę ja i jeżeli chodzi o nowe przepisy, to także zwracam uwagę na to, jaki jest aktualnie owoc sezonowy i wtedy powstaje np. ciasto z rabarbarem.
Żurawinowa Chatka Zagadka zaprasza codziennie w godzinach 12:00 – 19:00 – Pogorzelice 35.
Wejdź na: https://www.facebook.com/profile.php?id=100062319076616
Telefon: 603 726 721
Artykuł na prawach ogłoszenia